Nieuw op de Europese en pan-Europese open data portals

Nieuw op de Europese en pan-Europese open data portals

De Dienst voor de Administratieve Vereenvoudiging heeft op donderdag 24 januari 2013 de federale administraties vertegenwoordigd binnen de PSI-werkgroep van de Europese Commissie, waar onder meer de opstart van de Europese en pan-Europese open data portals ter sprake kwam (17th Meeting of the Public Sector Information Group in Luxemburg).

 

De PSI-werkgroep, waarin alle lidstaten die dit wensen vertegenwoordigd zijn, werd door de Commissie ingesteld om de omzetting van de PSI REUSE-richtlijn (aangenomen in 2003 en momenteel  in herziening) te vergemakkelijken en te regelen.

De Commissie presenteerde er twee portals: de eerste - open-data.europa.eu (betaversie) – biedt toegang tot openbare gegevens die de Europese instellingen verzamelen en produceren; de tweede “pan-Europese” - publicdata.eu (betaversie) – geeft toegang tot openbare gegevens die reeds beschikbaar zijn op open data portals van de lidstaten (nationale of plaatselijke portals). Voor die laatste moeten de lidstaten nog enkele hindernissen overwinnen (meertaligheid, interoperabiliteit, formaten, licenties, …). Hoewel het een betaversies zijn, brengen ze de doelstellingen van de Europese Unie onder de aandacht inzake het gebruik van openbare gegevens, transparantie en innovatie (via de PSI REUSE-richtlijn).

De pan-Europese portal verschaft bovendien verscheidene interessante toepassingen met de gegevens van de openbare sector. De epdb.eu/eulegislation/ webapplicatie bijvoorbeeld, geeft de toename aan Europese regelgeving per domein van sinds 1950 tot nu. Een andere (Belgische) webapplicatie [projet iRail] geeft toegang tot de dienstregeling van de spoorwegen via eender welke website [iRail.be bijvoorbeeld] of mobiele webapplicatie [BeTrains voor iPhone, Android, Windows phone …].