De Croo en Bellot investeren vier miljoen euro in mobiliteit en open data

De Croo en Bellot investeren vier miljoen euro in mobiliteit en open data

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo en minister van Mobiliteit François Bellot gaan vier miljoen euro investeren in een Smart Mobility Call om projecten te ondersteunen die inzetten op mobiliteit en open data. Dat hebben ze bekendgemaakt op het European Automotive Forum dat FEBIAC vandaag in de marge van het autosalon organiseerde over stedelijke mobiliteit.

De Smart Mobilty Call wil de mobiliteit verbeteren en het gebruik van open data voor mobiliteit een boost geven. “Met dit project willen we de meest beloftevolle initiatieven die vandaag nog in uitwerking zijn een financiële duw in de rug geven”, zo zegt minister Bellot. “Zo willen we bijvoorbeeld projecten steunen die zorgen voor een betere integratie van onze transportnetwerken, in lijn met een intermodaal, duurzaam, digitaal en verbonden mobiliteitsbeleid.”

"Overheden en organisaties beschikken vandaag over een gigantische berg mobiliteitsdata die kunnen bijdragen een betere mobiliteit. Met de Smart Mobility Call willen we ervoor zorgen dat er meer apps en mobiliteitsdiensten komen die gebruik maken van deze open data", vult minister De Croo aan.

Concreet zou het gaan om projecten zoals bijvoorbeeld autodelen, het gebruik van nieuwe motoren of projecten die in real-time informatie kunnen aanleveren over verschillende transportdiensten. Op die manier willen de ministers De Croo en Bellot niet alleen bijdragen aan een mentaliteitswijzijging bij gebruikers, maar ook exploitanten van openbaar vervoer en overheidsinstanties ondersteunen bij een slimmere mobiliteitsaanpak.

De oproep tot projectvoorstellen voor financiering door de Smart Mobility Call wordt binnenkort gepubliceerd.